Vändra metsade vahel asuva Metsniku talu maadel tegutseb perekond Mitev: perenaine Terje, tema bulgaarlasest abikaasa Rumen ja nende neli tütart. Kuueliikmeline pere kolis maale elama aasta tagasi, kui otsustati loobuda pealinnaelust ja naasta tagasi juurte juurde ning hakata tootma õunamahla, nagu seda omal ajal tegid igal aastal Terje vanemad. „Kirg õunamahla ja selle tegemise vastu pärineb lapsepõlvest, kui valmistasin seda sageli koos oma perega. Kui alguses tegime mahla ainult enda tarbeks, siis üsna pea kasvasid kogused nii suureks, et muist jäi üle ka sõpradele ning nende sõpradele,“ jutustab Terje. „Mida aeg edasi, seda enam suurenes ka nõudlus ja sellest omakorda kasvas välja pereettevõtlus.“ Kuidas toimib väike pereettevõte ja milliseid segumahlasid talus valmistatakse, selgitab Mahlametsa OÜ perenaine Terje Mitev.

Terje on veendunud, et iga inimene peab tegema seda, mis teeb teda õnnelikuks. „Kui sul on sisemine kutsung maale, siis tuleb seda järgida,“ arvab Terje. Enne päriselt maale kolimist veetis Terje perega kõik nädalavahetused, suved ja pühad maal, aga lõplik otsus tehti ikka pika planeerimise ja kaalumise tulemusena. „Meile meeldib maal olla, isegi lapsed ei kurda. Ühe majakrundi soetasime ka siia lähedale, kuid mõni kuu tagasi saime teada, et Rail Baltic tahab rajada krundi kõrvale kruusakarjääri, mistõttu oleme maja ehitamise plaanist loobunud,“ ütleb Terje. See pole esimene kord, kui Terje Rail Balticuga on kokku põrganud. „Üpris lähedal Metsniku talule asub üks vana talu, kauni loodusliku astangu ja allikatega tagaaias, kuhu soovisime alguses oma kodu rajada. Plaanid jäid Rail Balticu tõttu katki, kuna talu jäi trassikoridori,“ lisab ta. Kuid sellest hoolimata soovib Terje jääda oma perekonnaga sinnakanti paikseks ja viia edasi oma esivanemate pärandit. Nii ostetigi samast piirkonnast Kaisma mõisa vana õunaaed, kuhu tulevikus loodetakse rajada uus tootmishoone ja väike kohvik. „Mõisaaed vajab veel palju investeeringuid ja tööd, aga näeme sellel kõigel väga suurt perspektiivi,“ kinnitab Terje.

Mahlametsa